Våre tannbehandlinger

Individuelt tilpasset behandling og oppfølging av høyeste kvalitet

Kontakt oss

Ditt første møte med din behandler

Som ny pasient hos oss ønsker vi å bli kjent med deg og lytte til dine behov og ønsker. Målet er å hjelpe deg å opprettholde eller oppnå god tannhelse og et pent smil. Det første besøket brukes for å bli kjent, skaffe oversikt over din tannhelse og eventuelle behandlingsbehov du har.

Hva skjer første gangen du er hos oss?

Vi setter av god tid første gangen du er hos oss. Vi foretar en grundig klinisk røntgenundersøkelse, og utfører i utgangspunktet ingen behandling om det ikke er akutte problemer (smerter). Sammen med deg gjennomgår vi, ved hjelp av foto og røntgen, funnene ved undersøkelsen. Dette gir grunnlaget for utarbeidelsen av en behandlingsplan med kostnadsoverslag.. 

Vi er opptatt av at du skal føle forutsigbarhet i prosessen og være nøye informert om prosedyrer i behandlingen, enten den er ordinær eller mer omfattende. Dette tar vi oss tid til, og om vi ser behov for det, setter vi opp en ny konsultasjon for å gå gjennom dette med deg. Vi avslutter undersøkelsen med en lett tannrens hvor vi fjerner tannstein, belegg og overflatemisfarginger.

Helseopplysninger om deg er viktig for oss

Før undersøkelsen ønsker vi at du fyller ut et skjema med helse- og personopplysninger. Din tannhelse og generelle helse er nært sammenhengende, og vi vet at eventuelle sykdommer eller medikamenter kan påvirke din tannhelse. Det er sykdomstilstander og/eller medikamenter som kan gi deg som pasient rett til refusjon fra Helfo, og nettopp derfor trenger vi oppdaterte helseopplysninger om deg. Disse oppdateres regelmessig i journalsystemet vårt.

Dersom du ønsker det setter vi deg på en fast innkalling, med et intervall tilpasset dine behov.

Tannlegeskrekk

Finner du det vanskelig å gå til tannlegen? Du er langt fra alene.

Frykt for tannbehandling er ikke et ukjent fenomen. En relativt stor andel av befolkningen lider av en eller annen form for tannbehandlingsfrykt. Undersøkelser viser at 5-10 % av den voksne befolkning i Norge unngår regelmessig tannbehandling på grunn av angst for å gå til tannlegen.

Vi i Ullevål Hageby Tannklinikk har lang erfaring med behandling av pasienter med tannlegeskrekk. Vi jobber etter en trinnvis tilnærming til situasjonen hvor målet er å gjøre pasienten i stand til å motta tannbehandling, med og uten beroligende midler. Vi ønsker å tilby ekstra oppmerksomhet til deg som er redd, og hos oss skal du vite at du alltid er i trygge hender.

Kontakt oss

Akutt behandling

Tannsmerter kan være svært ubehagelig. Du bør ta kontakt med oss så fort du merker ubehag eller verking i en tann, slik at vi kan forsøke å begrense omfanget av behandlingen.

Dersom du venter for lenge kan behandlingen bli unødvendig omfattende. Har du store smerter vil vi prioritere deg, slik at du kan få hjelp samme dag som ringer. Vårt team består av dyktige tannleger som kan hjelpe deg i løpet av kort tid.

Du vil da få hjelp til smertelindring, men ofte vil det være behov for å komme tilbake for en mer permanent behandling.

Kontakt oss

Undersøkelse

En undersøkelse hos tannlege handler ikke bare om å se etter hull i tennene. Det er mange andre tilstander og sykdommer som kan komme fra, eller vise seg, i munnhulen.

Vi undersøker derfor hele munnhulen for å se etter blant annet betennelse i tannkjøttet, slimhinneforandringer, infeksjoner og sår som kan tyde på at noe er galt. Ved behov utfører vi også andre undersøkelser, f.eks. av tyggemuskulatur og kjeveledd.

Vi anbefaler at du får undersøkt tenner og munnhule hos tannlegen regelmessig. På den måten kan man forebygge sykdom og avdekke begynnende problemer i en tidlig fase i håp om å begrense omfanget av behandling.

Hyppigheten av innkallinger tilpasses den enkeltes individuelle behov, men dersom du ikke har spesielle sykdommer eller andre dentale utfordringer, anbefales én til to ganger i året.

En standard undersøkelse hos oss inneholder:

  • Undersøkelse av tenner, tannkjøtt og munnhulen.

  • Nødvendige røntgenbilder

  • Lett tannrens

  • Hygieneinstruksjon

  • Eventuell behandlingsplan med spesifisert kostnadsoverslag

Ullevål Hageby Tannklinikk har OPG. Dette er et større røntgenapparat som gir panorama røntgenbilde. Dette røntgenbildet gir en god oversikt over samtlige tenner med røtter, kjeveben, bihuler, kjeveleddene og andre omliggende strukturer.

OPG er et spesielt nyttig verktøy i forbindelse med kartlegging og fjerning av visdomstenner, eller ved andre oralkirurgiske inngrep. Det brukes også for å gi totaloversikt ved større behandlingsplanlegginger, som f. eks ved implantatbehandlinger etc. Det vil være nødvendig å få sett på alle tennene og omliggende strukturer med jevne mellomrom, og da er dette verktøyet et viktig hjelpemiddel for å gi oss totaloversikt i tillegg til de årlige, ordinære røntgenbildene.

Vi tilbyr å sende deg automatiske innkallelser regelmessig. Dersom du ønsker denne tjenesten vil du motta sms med timeavtale 2-3 uker i forkant av aktuelt avtaletidspunkt. Den siste sms-påminnelsen kommer 48t før aktuell timeavtale. Dersom vi foreslår et tidspunkt som ikke passer for deg, tar du kontakt, slik at vi får endret timeavtalen iht dine ønsker.

Kontakt oss

Hull - fyllingsterapi

Hull i tennene forårsakes av tannsykdommen karies. Sykdommen oppstår når munnens naturlige bakterier danner syrer fra sukker vi spiser og drikker.

Syren løser gradvis opp emaljen og det underliggende dentinet. Et lite kariesangrep i emaljen kan tilhele, dersom forutsetningene ligger til rette, slik at syreangrepet ikke kan fortsette. Dette kan være nøye fjerning av bakteriebelegg (tannbørste og tanntråd) eller redusert mengde næring (sukker) til bakteriene. Fluor styrker emaljen og gjør den mer motstandsdyktig mot karies, men kan også remineralisere begynnende kariesangrep i emaljen. Dersom kariesangrepet går gjennom emaljen, eller det er karies i relasjon til en gammel fylling, må tannlegen fjerne karies og reparere hullet ved å legge en fylling eller en annen egnet restaurering.

Kontakt oss

Hypersensible tenner - Ising

Ising i tennene kan oppleves som svært ubehagelig. Tilstanden er som oftest ufarlig og oppstår vanligvis når man har spist eller drukket noe som er kaldt, varmt eller syrlig.

Den vanligste årsaken til ising er følsomme tannhalser. Mange pasienter har fått blottlagte tannhalser som et resultat av ugunstig børsteteknikk.
Ising kan imidlertid også være et symptom på en fylling som ikke er tett, karies eller skadet tann-nerve, og bør derfor undersøkes av tannlegen. Det er mange måter å behandle ising i tennene på, og dette tilpasses hvert enkelt tilfelle. Spør tannlegen så får du råd.

Kontakt oss

Rotkanalterapi - Rotfylling

Dersom du har et hull som går helt inn til tannens nerve(pulpa), eller du får en betennelse eller skade i nerven slik at nerven dør, må tannen rotfylles for å beholdes. Alternativet til dette er å trekke tannen. En død eller betent pulpa vil være en betennelseskilde som kan gi store plager om ikke betennelsen fjernes.

Behandlingen er smertefri men tidkrevende og kan kreve mer enn ett besøk. Rotfyllingen utføres enten av våre allmennpraktiserende tannleger, eller hos vår spesialist i endodonti. Behandlingen utføres etter standard prinsipper under et omfattende og strengt hygieneregime, samt med bruk av mikroskop for å oppnå best mulig resultat.

Etter at rotfyllingen er ferdig, må tannen bygges opp igjen. I noen tilfeller vil det holde med en plastfylling, men mange ganger er det absolutt best med en krone, da en rotfylt tann er noe svakere og mer utsatt for å knekke enn tenner med frisk nerve. Tannlegen din vil gi deg beskjed om hva som vil være det beste i ditt tilfelle.

Selv om rotfyllingen blir utført av en tannlege/spesialist med lang erfaring og høy kompetanse så kan det oppstå komplikasjoner som f.eks. en ny infeksjon eller fraktur av tannen. I noen få tilfeller (10-15%) kan det utvikles en såkalt reinfeksjon i rotspissen av en rotfylt tann. Denne kommer som regel i små sidegrener av rotkanalen. Slik infeksjon gir lokal ømhet i kjeven, og den affiserte tannen kjennes ofte litt høyere ut enn tidligere. Tilstanden krever behandling. Dersom tannroten har fått en sprekk eller fraktur vil det oppstå infeksjon, og tannen anses tapt og må trekkes. 

Komplikasjoner etter rotbehandling kan altså føre til at tannens funksjonstid blir redusert. De fleste tenner som blir rotfylt kan beholdes i lang tid, men det er viktig å være klar over at ikke alle tenner kan beholdes. Det er viktig at tannlegen kontrollerer rotfyllingen jevnlig med kontrollrøntgen når behandlingen er ferdig, og det er viktig at tannen restaureres etter gitte anbefalinger etter endt rotkanalterapi.

Kontakt oss

Tanntrekking

Tanntrekking er et alternativ når tannen er så skadet eller løs at den ikke kan repareres på en god måte. Før trekking gjennomføres får du lokalbedøvelse, slik at behandlingen er smertefri. Om ønskelig kan man etter avtale med tannlegen, i tillegg få et beroligende medikament på forhånd. 

I noen tilfeller sitter tannen/tannroten så dypt i kjevebenet at den ikke kan trekkes på vanlig måte, noe som er vanlig ved visdomstenner og tenner med flere røtter. I disse tilfellene trenger man å fjerne noe ben rundt tannen, for så å skånsomt fjerne tannen/røttene. Dette er en kirurgisk behandling som avsluttes med at såret renses grundig, og man syr noen sting, som fjernes ved kontroll etter ca 7-10 dager.
Tannlegen din vil informere deg mer om hvordan det vil være best å fjerne din tann så skånsomt som mulig.
Ved kirurgiske inngrep dekker Helfo deler av behandlingen.

Kontakt oss

Tannbleking

Når du skal bleke tenner er det viktig at tennene er friske, fri for hull og sprekker og at tannkjøttet ditt er friskt og fint. Du trenger å få undersøkt tennene dine og utført nødvendig behandlinger før du går i gang med tannbleking. I tillegg er det viktig at tannlegen vurderer hvilke tenner og deler av tennene som kan og ikke kan blekes.

Vi tar et avtrykk av over- og underkjeven din. Det fremstilles deretter individuelt tilpassede blekeskinner til deg. Da disse er klare kommer du inn til konsultasjon hvor vi prøver skinnene og forsikrer oss om at de passer perfekt. Vi tar et fargeuttak, som viser hvilken farge du har på tennene dine før blekingen starter. Vi demonstrerer blekemetoden for deg samt starter blekeprosessen under oppsyn på tannklinikken. Deretter får du med deg skinnene hjem, sammen med blekegele. Så bleker du hjemme etter vår veiledning. Vi følger deg opp underveis i prosessen.

Kontakt oss

AirFlow

Med AirFlow rengjøres tennene ved at vi sprayer dem med en blanding av pulver tilsatt smaksstoffer, trykkluft og vann. Med denne teknikken forsvinner det aller meste av overfladisk misfarging som kan komme fra maten vi spiser, kaffe, te, snus og røyk etc.

Kontakt oss

Tannkjøttbehandling

Periodonitt er læren om og behandlingen av tannkjøttsykdommer.

Periodontitt er betennelse i tennenes støtteapparat (vevet som holder tennene fast i kjeven). Periodontit kan over tid føre til tannløsning.

Periodontitt er vanligvis et langsomt voksende problem, du merker ofte ikke at du er i faresonen. Ofte blir en ikke oppmerksom på tilstanden før tenner er begynt å løsne. Det er derfor viktig med god munnhygiene og forebygging, samt regelmessig kontroll hos tannlege eller tannpleier. 

Ca. hver tiende person i Norge rammes av periodontitt.
Tegn på sykdommen kan være at tannkjøttet mellom tennene forandres, dårlig ånde, lettblødende og ømt tannkjøtt, tennene kan føles løse og hovent tannkjøtt.

Noen personer er mer utsatt for å få periodontitt enn andre. Sykdommen påvirkes blant annet av en genetisk komponent, slik at enkelte familier er mer disponert gjennom arv. Dårlig munnhygiene, røyking, diabetes og sykdommer som påvirker kroppens immunrespons, er andre faktorer som kan ha betydning for utvikling og progresjon av periodontitt.

Behandling av tannkjøttsykdom

Behandling av sykdommen krever systematisk, profesjonell fjerning av tannstein, kombinert med grundig og godt stell av tennene hjemme.

Ved Ullevål Hageby Tannklinikk utføres periodontittbehandling av periodontist, allmennpraktiserende tannleger og av tannpleier. En periodontist er spesialist innen periodonti, og utfører i tillegg mer avansert periodontibehandling som inkluderer kirurgisk behandling av tannkjøttsykdommer, samt innsetting av tannimplantater i tilfeller hvor man ønsker å erstatte en tapt tann. 

Periodontittbehandling dekkes delvis av Helfo, og om man mister tenner på grunn av periodontitt vil man få dekket deler av kostnadene til å erstatte visse tapte tenner i form av bro, implantat eller protese.

Kontakt oss

Estetisk tannpleie

Estetisk tannbehandling handler om å forbedre tennenes utseende. Med moderne teknikker kan vi enkelt forbedre både tennenes farge og form. Dette kan være misfargede tenner, mellomrom, skjeve tenner, ujevnheter eller misfargede fyllinger. Vi tilbyr ulike behandlinger for å løse dine utfordringer og imøtekomme dine ønsker.

Kontakt oss

Kroneterapi

En krone er en tannrestaurering som brukes dersom tannen er så skadet at den ikke, kan repareres med en vanlig fylling. Tannen slipes til, det tas avtrykk av tannen, og en midlertidig krone limes temporært til tannen.

Avtrykket sendes videre til samarbeidende tanntekniker, som fremstiller en krone. Det er flere forhold som spiller inn med hensyn på valg av kronetype og konemateriale. Tannlegen vil komme med anbefaling iht klinisk erfaring, samt hva som er best egnet i hvert enkelt tilfelle.
Da den permanente kronen kommer i retur fra tanntekniker festes denne til tannen iht prosedyrer tilpasset ulike kronematerialer og sementer. Kronens farge tilpasses de andre tennene slik at resultatet blir pent.

En krone er beregnet til å holde i mange år. Imidlertid kan ulike faktorer spille en viktig rolle for holdbarheten. Dette kan være tennenes tilstand før behandlingen, pasientens bittforhold, hygiene etc.

Kontakt oss

Broterapi

En bro er en tannrestaurering som kan erstatte en eller flere tapte tenner. Tannen (tennene) på hver side av åpningen fungerer som festetenner for de tenner som skal erstattes. En bro er derfor flere kroner som henger sammen og erstatter tapte tenner.

På lik linje med en krone må disse festetennene slipes til og det tas avtrykk som sendes til samarbeidende tanntekniker. Man vil få en midlertidig bro til bruk i tiden frem til den permanente broen kommer fra tannteknikeren. 

Det er flere forhold som spiller inn med hensyn på valg av krone-bromateriale. Tannlegen vil komme med anbefaling iht klinisk erfaring og hva som er best egnet i hvert enkelt tilfelle. Her vil også fargeuttak være viktig for et pent resultat.

En bro er beregnet til å holde i mange år. Imidlertid kan ulike faktorer spille en viktig rolle for holdbarheten. Dette kan være festetennenes tilstand før behandlingen, pasientens bittforhold, hygiene etc.

Kontakt oss

Tannimplantater 

Tannimplantater benyttes når en eller flere tenner mangler og man ønsker en fast permanent erstatning av den/de tennene som mangler.

På vår klinikk har vi spesialister og tannleger med spesialkompetanse innen tannimplantater for at du skal få best mulig behandling. Vi har også samarbeid med eksterne spesialister som vi henviser til ved behov.

Et implantat er en kunstig rot som kan benyttes som erstatning for en tapt tann. Det er mulig å erstatte nesten alle tapte tenner med implantater.

Kontakt oss

Implantater av titan

Et implantat er laget av titan, og er formet som en skrue. Implantatet opereres inn i kjevebenet. Det fungerer som en stabil “rot” for den nye tannen.

Til implantater kan man feste ulike typer tannerstatninger, som f.eks. kroner, broer eller proteser. Behandlingen innebærer at man lar denne titanskruen vokse fast i kjevebenet. Når behandlingen utføres, er det viktig at pasienten er frisk, men også pasienter med medisinsk balanserte sykdommer kan få implantater under visse forutsetninger.

Med hjelp av implantat er det nå mulig å få fastsittende tenner som erstatning for protesen.

Ved Ullevål Hageby Tannklinikk har vi både periodontist og tannleger med spesialkompetanse innen tannimplantater, som vil sørge for at du skal få best mulig behandling, med eller uten rettigheter i Helfo.

Kontakt oss

Tverrfaglig samarbeid

Vi har et tverrfaglig samarbeid vedr. kjeveleddsproblematikk med kiropraktor Thea Lærum Bentzen. Les mer på hennes nettside Kiropraktor Thea.

Kontakt oss